Передплата друкованого видання на 2020 рік

Індекс видання: 30496

Часопис "НОВИЙ ЧАС"

Тематика: Громадсько-політичні та літературно-художні видання

Мінімальний строк передплати: 1 міс.

Передплатити

Куди подіти бульбу

Картопля, бульба, бараболя, ріпа - як би її не називали, а врожай її цього року видався нівроку. Деякі селяни хваляться, що бульби в них ще жодного року так багато не було. На полі не вродило хіба в того, хто як слід не обробив чи не підживив.

Врожай є. Тепер проблема, що з ним робити? «Другий хліб» у селян ніколи не пропадав намарно. На бульбі живе ціла господарка від господарів до домашньої живності: курей, гусей, качок. Якщо врожай картоплі великий – це перша ознака того, що пора на обістю заводити порося. Хоч і коштує підсвинок недешево (від 400 грн), все одно це вигідне придбання. М'ясо свині, якщо тварина вигодувана не на біологічних добавках, коштує на прилавках Жидачева від 50 до 60 грн за кілограм.

Ті ж, хто не має можливості чи бажання розводити свійських тварин, воліє продати зібраний врожай. Якщо збувати сьогодні й оптом, то це вкрай невигідна справа, бо вартість кілограма картоплі – 80 коп. Кілька років тому в селах можна було обміняти відро-два бульби на кавун чи літр олії. Сьогодні, коли літр соняшникової олії коштує 16 грн, такий обмін був би для селян доречним. Все-таки легше віддати мішок-два картоплі, аніж витягнути із кишені мало не сто гривень за 5 літрів олії.

На ринках ж Жидачева чи Ходорова за кіло бульби продавці правлять від 1 грн 20 коп. до 3 грн. Відстоявши кілька тижнів на базарі, можна мати непоганий виторг.

Можна також здавати картоплю в продуктові магазини, якщо домовитися із власниками. Але тут потрібно враховувати, що закупівельна ціна не буде надто відрізнятися від тої, яка тримається на найбільшому продовольчому оптовому ринку області, де переважно й скупляються власники торгових точок. Мережа супермаркету не приймає городину від власників присадибних ділянок.

Та все ж, якщо є де зберігати, то не варто квапитись із продажем. Взимку попит і ціни зазвичай зростають мінімум удвічі. Як краще зберігати картоплю, ви вже читала в нашому попередньому номері. Тож почекаємо до зими.

Оксана ФРАНКІВ.


Надрукувати  

Відео

Презентація нового роману Роксолани Сьоми "Світи суміжні"

Виставка народного одягу Жидачівщини

Виставка "Жидачівщина в полум’ї революції та російсько-української війни"