Передплата друкованого видання на 2021 рік

Індекс видання: 30496

Часопис "НОВИЙ ЧАС"

Тематика: Громадсько-політичні та літературно-художні видання

Мінімальний строк передплати: 1 міс.

Передплатити

Шеф-кухар із Жидачева власник ресторану у Філадельфії

Голубці, деруни, холодець, сало – це лише кілька страв із «козацького» меню українського бенкетного залу у Філадельфії. Шеф-кухар Тарас Жемелко з Жидачева вже три роки годує жителів міста як класичними українськими, так і авторськими вишуканими стравами з українським колоритом.

Вареники з ананаса і з кремом маскарпоне – фірмова страва ресторану «Роял Пасаж». «Проте у Філадельфії дуже багато українців, під 100 тисяч. Всі вони святкують дні народження, весілля, хрестини, українці люблять погуляти і попоїсти», – каже Тарас. Ну а як в українському ресторані у «свого» шеф-кухаря із Жидачева тай не замовити спеціальне меню – «козацьке» – вареники, борщ, деруни, українське сало.

Часто просять холодець. Репутацію кухаря і пізнаване ім’я він здобув під час роботи у Великій Британії. «Починав працювати в ресторанчику «Ліндсі Гаус» у центрі Лондона. Піз-ніше товариш покликав у японський ресторан «Нобу», де він був помічником шеф-кухаря, су-шефом. Нині п. Жемелко є співвласником ресторану «Роял Пасаж» у Філадельфії.

«Я їхав сюди з однією метою – від-крити ресторан. Тому що Америка – то дійсно країна можливостей, тут набагато легше почати свій бізнес, ніж в Україні. Немає підводних каменів, тут легше, простіше», – каже Тарас.

Вони відкрились три роки тому і вже майже повернули кошти, вкладені в обладнання й ремонт. Близько 80% їхніх клієнтів – українські емігранти.

Тарас признається: на сьогодні робота – це все його життя. Тому поки що не одружений. Крім роботи, він намагається також брати участь у громадському житті української діаспори, влаштовує безплатні обіди для волонтерів і українських солдатів, які приїжджають у Філадельфію лікуватися. Залучений до українських культурних заходів.

В українському ресторані все українське - декорування, музика. І хоч темношкіра Анджелі Роуз, яку вчила співу мати самої Вітні Г’юстон, погано розуміє українську, «Два кольори» в її ви-конанні «пробиває» не одну щиру українську душу.

За інформацією «Голосу Америки» підготувала Марія ТАТЧИН.

Відео

Презентація нового роману Роксолани Сьоми "Світи суміжні"

Виставка народного одягу Жидачівщини

Виставка "Жидачівщина в полум’ї революції та російсько-української війни"