Передплата друкованого видання на 2022 рік

Індекс видання: 30496

Часопис "НОВИЙ ЧАС"

Тематика: Громадсько-політичні та літературно-художні видання

Мінімальний строк передплати: 1 міс.

Передплатити

Такого травневого медозбору пасічник Іван Мига не пам’ятає вже років із десять

А сам не збирав травневого меду вже, мабуть, років шість. Найневрожайнішим за останні кілька років був минулий рік. Тоді, каже пасічник, з вулика вдалося зібрати заледве літру меду. Сьогодні ж радіє, що погода, а саме вона є визначальним фактором вдалого медозбору, дозволяє зібрати непоганий врожай. Травневий мед найбільш цінний, лікувальний, тому для пасічників важливо зібрати цей цілющий нектар. Відповідно такий мед сьогодні коштує немалу ціну. В нашому районі його можна придбати за 70-80 грн за літр.

У Журавні Івана Мигу (а саме там мешкає і розводить своїх медоносних трудівниць) добре знають. До нього йдуть не лише за медом, а й за порадами. Пасічникує Іван Петрович все своє свідоме життя, як сам каже, відколи одружився та збудував власний дім.

Навіть працюючи спершу в Роздолі, а згодом у Подорожненському кар’єрі (гірничим роботам віддав майже піввіку, має 42 роки трудового стажу), не полишав своєї пасіки, тримав до 15 вуликів. Вийшовши на пенсію, повністю присвятив свій час догляду за цими маленькими смугастими трудівницями. Пасіка в Івана Петровича чимала - вуликів з вісімдесят. З весни й до осені пасічник практично живе із своїми бджолами. Він піклується про них, а вони – про нього. В свої 70 років Іван Петрович виглядає доволі по-молодецьки та жваво. Хоча каже, що роки беруть своє і вже важко самому поратись на пасіці. Коли я завітала до нього в гості, він разом із донькою (доньки їх у нього дві та онуки практично виросли серед бджолів) якраз викачував мед, тож мені пощастило побачити невеликий фрагмент цього цікавого і доволі кропіткого процесу. Обережно, спеціальною вилкою розпаковуються соти (як кажуть пасічники. знімають забрусовку), з яких золотистими пахучими цівками стікає живильний нектар. До слова, Іван Петрович бере тільки свіжий мед, а старий залишає у сотах.

Далі рамку опускають у медогонку й викручують солодку рідину. Згодом зібраний мед зціджують через подвійне сито у банки. В жодному разі свіжий мед не можна закривати «на глухо», наказує пасічник, бо він зіпсується. «Свіжозібраний мед, - розповідає Іван Петрович, - має температуру близько 37 градусів. Коли рамки виймаю із вулика, вони ще теплі». Викачаний мед мусить постояти зо два тижні, лише після того, як вистоїться, його можна закривати й зберігати на зиму. Коли немає поруч рідних, то пасічнику залюбки допомагають сусіди. Навіть попри те, що іноді потерпають від укусів бджіл. Не раз доводилось навіть швидку викликати.

Перший врожай пасічник зібрав ще два тижні тому з пасіки в Данайцях. А ще його бджоли облюбували собі місцину на Бакоцино. Щоб догледіти за всіма вуликами, йде цілий день. Бджоли надзвичайні трудівниці, працюють із раннього-ранку й практично цілу добу. Вони не відпочивають, адже в день збирають нектар, а ввечері переробляють усе, що наносили. «Вночі чути, як вулик гуде, як у ньому працюють бджоли», - каже пасічник.

Попри те, що на пасіці він прожив вже понад 30 років, завжди відкриває щось нове. Він постійно відстежує всі новинки у бджільництві, передплачує спеціалізоване видання «Український пасічник», спілкується із колегами, обмінюється досвідом. Досвідчений пасічник може на слух визначити, у котрій рамці вулика буде молода матка.

Звісно, за годину перебування на пасіці неможливо дізнатися про бджільництво багато, але я для себе відкрила чимало цікавого. Ось, наприклад, не знала, що бджоли, окрім меду, носять у вулик воду. Таку роботу в величезній родині виконують молоді бджілки, які спершу опікуються своїми однолітками, згодом носять воду, лише після цього їм доручають збирати нектар. Живе бджола, залежно від медоносного періоду, до 45 днів. Бджоли не тікають із вулика, як це заведено думати. Просто приходить період, розповідає Іван Петрович, коли у вулику дозріває нова «господиня». Це. як у людей, каже пасічник: коли в сім’ї діти стають повнолітніми, їм стає тісно в одному домі. Так само й у вулику. Але, що цікаво, у бджіл вулик покидає старша матка, залишаючи господарювати молодшу. Вилітаючи із домівки, матка разом із частиною бджіл забирає із вулика й половину запасів. Із цими харчами новий рій може прожити цілий тиждень.

Зліт бджіл із вулика може бути лише, коли кидається хвороба. Це може трапитися восени. Хвороби (сьогодні таких загроз чимало) - одна з найбільших небезпек. Також останніми роками загрозою для пасічників стають фермерські господарства, які обробляють свої посіви хімічними препаратами. Потрапивши на покроплене поле чи просто пролетівши поблизу, бджола втрачає сили й прилітає до вулика майже порожня, а іноді й взагалі не повертається. Тому, каже Іван Петрович, у світі цінуються карпатський мед (зібраний у практично чистому екологічному середовищі) і наша витривала карпатська бджола. У європейських країнах ситуація набагато плачевніша.

Пасічник ніколи «не хімічать із медом», запевняє Іван Мига, цим вже грішать перекупщики. Вони можуть нагрівати його, від чого мед втрачає більшість своїх цілющих властивостей, додавати цукор. На ринку відрізнити справжній мед від «розбавленого» дуже важко, тому радить Іван Петрович купувати його тільки на пасіці.

Окрім основного продукту, пасічник бере ще прополіс, і то лише для домашнього використання. На все інше не вистачає часу, каже Іван Петрович.

У Журавні мешкають ще два рідні брати п. Івана, які теж мають пасіки, правда менші.

Оксана ФРАНКІВ.


Надрукувати  

Відео

Презентація нового роману Роксолани Сьоми "Світи суміжні"

Виставка народного одягу Жидачівщини

Виставка "Жидачівщина в полум’ї революції та російсько-української війни"

Народний часопис Жидачівщини "Новий Час"

81700, Львівська обл., Жидачівський район, місто Жидачів, ВУЛИЦЯ ЧАЙКОВСЬКОГО, будинок 1

Тел./факс: 032-393-14-01,

068-506-23-83

Відділ реклами: 093-240-40-56

E-mail: info@newtime.lviv.ua

Головний редактор: Андрій Данилець

Редакційна колегія: А. Данилець, О. Франків

Завідувач відділу: Оксана Франків

Відповідальний секретар: Іван Кофлик

Оглядач: Марія Татчин