Любов до Батьківщини не знає кордонів.
Влада Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь PDF Друк

З початку поточного року в Україні зареєстровано 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждала 941 особа, з них 750 дітей (79%). Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликають захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які потрапляють в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

Для кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність, саме в цей період спостерігається ріст захворюваності. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зі змінами в організмі людини, які відбуваються у літньо-осінній період, а саме зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання, відпочинок у природних умовах, зниженням кислотності шлункового соку. Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально-орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий „носій”. Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, будучи хворими, працюють на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування.

Згідно з даними епідеміологічного анамнезу хворі пов’язують захворювання на кишкові інфекції з вживанням продуктів харчування, які були придбані на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів які пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях. Враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, для попередження захворювання можна порадити:

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету;

- не вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, із рук приватних осіб;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

- не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим дозволом зберігання:

- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості:

- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

- зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлені терміни;

- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;

- при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні);

- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати двох годин. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

Щодо виникнення й поширення інфекційних хвороб, спалахів харчових отруєнь важливе місце займають об’єкти громадського харчування та підприємства, що займаються виготовленням продуктів харчування. Не дотримуючись санітарного законодавства, порушуючи технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини й готової продукції, дезінфекційного режиму, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі та порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками - все це разом призводить до спалахів захворювань.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.

Попереджуємо керівників операторів ринку про особисту відповідальність згідно зі статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та статтею 325 Кримінального кодексу України за порушення санітарних правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або могли спричинити поширення цих захворювань.

О.Левицька, головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в районі.

 

Центр іноземної лінгвістики

Передплата

електронної версії часопису

1 місяць – 10 грн.,

3 місяці – 30 грн.,

6 місяців – 60 грн.,

12 місяців – 120 грн.

Замовляйте надсилайте на:

newtime1990@ukr.net

Останні коментарі